دریاچه ارومیه ۹۹ : وضعیت دریاچه ارومیه در حال حاضر + علت خشک شدن
دریاچه ارومیه ۹۹ : وضعیت دریاچه ارومیه در حال حاضر / علت خشک شدن دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه ۹۹ : در این مطلب از بخش اخبار اجتماعی و گردشگری در وب سایت نایریکا به دریاچه ارومیه, وضعیت دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه امروز, دریاچه ارومیه در حال حاضر, تحقیق در مورد دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه ۱۴۰۰, وضعیت دریاچه ارومیه هم اکنون, علت خشک شدن دریاچه ارومیه می پردازیم.
این مطلب با جدیدترین اخبار مربوط به دریاچه ارومیه به روز می شود.
با ما همراه باشید.

دریاچه ارومیه, وضعیت دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه امروز, دریاچه ارومیه ۹۸, دریاچه ارومیه در حال حاضر, تحقیق در مورد دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه ۹۹, وضعیت دریاچه ارومیه هم اکنون, علت خشک شدن دریاچه ارومیه
همچنین بخوانید:
افزایش وسعت دریاچه ارومیه بیش از هزار کیلومتر مربع ۱۳۹۹/۳/۲۰
درصد اعتبار مصوب احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافت
۱۴۰۱/۹/۱۲
دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه گفت: ۱۰۰ درصد اعتبار مصوبه برای احیای دریاچه ارومیه محقق شده که نشانه عزم دولت سیزدهم برای احیای نگین آبی آذربایجان است./ ایرنا
تراز سطح آب دریاچه ارومیه ۵۶ سانتی متر افزایش یافت
۱۳۹۹/۱/۷
مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی:
تراز سطح آب دریاچه در مقایسه با زمان مشابه در گذشته افزایش یافته و به میزان بیش از ۱۲۷۱.۵۷ متر رسیده است.
دریاچه ارومیه پس از بارش برف سنگین
۱۳۹۸/۱۱/۲۲
عکس هوایی جالب از دریاچه اورمیه که همه اطراف آن با برف پوشیده شده است

دریاچه ارومیه پس از بارش برف سنگین
افزایش تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته
۱۳۹۸/۱۱/۱۵
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجانغربی:
تراز نگین آبی آذربایجان، نسبت به سال گذشته ۶۴ سانتیمتر افزایش را نشان میدهد/ صداوسیما
افزایش یک متری تراز دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته
۱۳۹۸/۸/۱۰
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجانغربی با اعلام اینکه تراز دریاچه ارومیه طبق آخرین پایش به یکهزار و ۲۷۱ متر و ۲۳ سانتیمتر رسیده است، گفت: این تراز نسبت به سال گذشته یک متر افزایش را نشان میدهد.
وسعت این دریاچه نسبت به زمان مشابه سال گذشته یکهزار و ۱۱۲ کیلومترمربع بیشتر است/ عصرتبریز
سفر اساتید ایرانی به آمریکا بهنام مطالعه احیای دریاچه ارومیه!
۱۳۹۸/۷/۲۰
«قاضی پور» نماینده ارومیه در مجلس:
احیای دریاچه ارومیه برای آذربایجان غربی آب نداشت اما برای خیلیها نان داشت.
اخیرا ۷ نفر از اساتید دانشگاه در سفری به آمریکا مطالعاتی درباره این موضوع داشتهاند که هزینه این سفر ۳۰۰ هزار دلار بوده است.
از ستاد دریاچه ارومیه خواستهایم درباره جزئیات این سفر، هزینهها و نتایج مطالعات اطلاع رسانی کند اما متاسفانه دولتمردان از این قضیه ناراحت شدند.
دیوان محاسبات به تخلفات این موضوع ورود کرده است. /فارس
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای آذربایجانشرقی:
۱۳۹۸/۷/۱۱
تراز دریاچه ارومیه با رسیدن به ۱۲۷۱.۳۰ سانتی متر ۱۰۲ سانتیمتر نسبت به هم سنجی سال گذشته در این مدت افزایش یافته است، اما نسبت به متوسط دراز مدت ۳۴۸ سانتی متر کاهش دارد./ایرنا
عیسی کلانتری معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در برنامه دست خط:
۱۳۹۸/۶/۱۵
سال ۷۷ درباره وضعیت دریاچه ارومیه و سدسازیها به خانم ابتکار (رئیس وقت سازمان حفافظت محیط زیست) هشدار دادیم.
در سال ۸۸ میرحسین موسوی بیشتر تحت فشار اطرافیان بود و آنها بیش از حد فشار آوردند، گفتم آقای مهندس انتخابات تمام شده و شورای نگهبان تائید کرده است و من فکر میکنم باید تمام شود./ باشگاه خبرنگاران
وسعت دریاچه ارومیه ۹۱۸ کیلومترمربع افزایش یافته است
۱۳۹۸/۴/۲۷
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه: گستره این دریاچه با افزایش ۹۱۸ کیلومتری در همسنجی با زمان مشابه سال گذشته به سه هزار و ۸۰ کیلومترمربع رسید./ ایرنا
کشتی آرتمیا پس از ۷ سال در دریاچه ارومیه شناور شد
۱۳۹۸/۱/۲۳

کشتی آرتمیا پس از ۷ سال در دریاچه ارومیه
۱۰۵ نماینده مجلس برای احیای دریاچه ارومیه به رهبری نامه نوشتند
۱۳۹۷/۱۰/۱۶
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه ای با امضای ۱۰۵ نماینده مجلس شورای اسلامی برای اختصاص ۳۵۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای احیای دریاچه ارومیه به رهبر معظم انقلاب ارسال شد./ ایرنا
رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه آغاز شد
۱۳۹۷/۱۰/۱
مرحله نخست رهاسازی آب از سد مخزنی بوکان به سمت دریاچه ارومیه در سال آبی ۹۸-۱۳۹۷ از امروز آغاز شد.
با رهاسازی این میزان آب، مناطق پایین دست سد و رودخانههای زرینهرود و سیمینهرود تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
چرا دریاچه ارومیه خشک شد؟
عامل خشک شدن دریاچه ارومیه
یکی از موضوعات این سال ها راجع به عامل خشک شدن دریاچه ارومیه است که در بین مردم پراکنده شده و شاید همه ما ایرانی ها بعد از شنیدن خبر خشک شدن دریاچه این سوال را از خود پرسیده باشیم! دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران و البته با دارا بودن اکوسیستمی با ارزش در جهان و ایران، همواره برای دانشمندان، محققان، علاقه مندان به محیط زیست و البته بسیاری از افراد دیگر ارزشمند و نقطه حساسی بوده است. دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۶ به دلیل موقعیت و ویژگی های طبیعی و اکولوژیکی که دارد به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. مجله الی گشت در این مطلب سعی می کند تا دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه را بیان و توضیح دهد. امید است که با تدبیرهایی که اندیشمندان کشورمان انجام می دهند کم کم بتوانیم شاهد بازگشت و پر آب شدن این دریاچه قرمز رنگ شویم.
موقعیت دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه در میان استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته است. ارتفاع دریاچه ۱۳۰۰ متر از سطح دریا است. در گذشته متوسط عمق دریاچه، حدود ۶ متر بوده است. طول آن نیز به ۱۲۰ کیلومتر و پهنایش به ۱۵ تا ۵۰ کیلومتر می رسید که مساحتی حدود ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلومتر مربع را شامل می شد. مساحتی که هم اکنون دیگر شاهد آن نیستیم. دریاچه ارومیه به همراه جزایر کبودان و قیون داغی از مناطق حفاظت شده محسوب می شود. همچنین در یونسکو به عنوان منطقه حفاظت شده زیست کره به ثبت رسیده است.
در مجموع می توان ۳ عامل را عامل خشک شدن دریاچه ارومیه دانست که شامل برداشت بیش از حد مجاز از منابع آبی حوضه آبریز دریاچه، توسعه بی رویه بخش کشاورزی در اطراف دریاچه با بهره برداری از آب های این حوضه و شاید در نهایت، تشدید تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی در کنار دو عامل دیگر است.

دریاچه ارومیه ۹۹
عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه
ایجاد سد
در مسیر رودخانه هایی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار گرفته اند، سد های بی شماری ساخته شده است. در آذربایجان غربی و ارومیه حدود ۲۲ سد ساخته شده که ۸ عدد از آن ها به بهره برداری رسیده است. در استان آذربایجان شرقی از بین ۳۶ سد احداث شده حدود ۲۲ سد به بهره برداری رسیده و ۴ سد نیز در استان کردستان ساخته شده است. یعنی چیزی در حدود ۶۲ د که حدود ۳۴ سد از آن ها به بهره برداری رسیده و میزان آب ورودی به دریاچه را کاهش داده است. در مجموع بر اساس برخی از آمارها می توان گفت که حدود ۴۴ سد در طی ۳ دهه گذشته بر روی حوضه آبریز دریاچه ارومیه ساخته شده است.
حفر چاه های غیر مجاز
در اطراف دریاچه ارومیه و حوضه آبریز دریاچه در طی این سال ها حدود ۴۸ هزار حلقه چاه غیر مجاز حفر شده است که این موضوع باعث کاهش سطح آب های زیرزمینی و میزان آب های زیرزمینی این منطقه شده است. در این منطقه حدود ۶۸۰ هزار هکتار سطح در زیر کشت قرار گرفته است. برای مقایسه بیشتر میزان بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی در این منطقه را در بین سال های گذشته مقایسه می کنیم. در سال های ۵۲ ـ ۱۳۵۱ این میزان معادل ۶۹۷.۷ میلیون متر مکعب بوده در حالی که در سال های ۹۳ ـ ۱۳۹۲ مقدار بهره برداری به ۲۴۰۱.۶ میلیون متر مکعب یعنی چیزی در حدود ۳٫۵ برابر سال های قبل رسیده است.
افزایش دمای هوای جهانی
در واقع در این دو دهه گذشته دمای هوای کره زمین به میزان ۲ درجه سانتی گراد افزایش یافته که باعث کمبود بارش های فصلی و تشدید بحران افزایش گرمای هوا شده است. با این حال این موضوع را به عنوان عامل خشک شدن دریاچه ارومیه نمی توان در نظر گرفت. چرا که آمارهای بارش سالانه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در مدت ۵۰ سال اخیر بیان می کند که در این حوضه ما شاهد کاهش چشمگیر بارندگی نبوده ایم. متوسط بارندگی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نزدیک به ۳۵۱ میلی متر است. این میزان تنها در ۳ سال متوالی ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹ کاهش پیدا کرد و به زیر خط نرمال بارندگی منطقه رسید. اما در دیگر سال ها، میزان بارش در حد نرمال بوده است. پس افزایش دمای هوا و کاهش بارندگی را نمی توان به عنوان عامل خشک شدن دریاچه ارومیه دانست.
جاده میان گذر دریاچه ارومیه
در سال های اخیر احداث جاده ای غیر اصولی از میان دریاچه ارومیه باعث دو نیم شدن دریاچه ارومیه شده که بعضی از کارشناسان اذهان داشته اند این موضوع نیز می تواند عامل خشک شدن دریاچه ارومیه باشد. این کارشناسان گفته اند که این جاده در روند طبیعی دریاچه اختلال ایجاد کرده و در کنار عوامل دیگر باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شده است.
برای نجات دریاچه ارومیه چه کارهایی می توان انجام داد؟
عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه را در بالا ذکر کردیم. هم اکنون این سوال پیش می آید که آیا می توان این وضع و بحران دریاچه ارومیه را از بین برد و رونق روزگاران گذشته را به آن برگرداند. برای این منظور افراد متعددی راهکارهای مختلفی بیان نموده اند. در این میان یکی از این راهکارها به شرح زیر است. به گفته مهندس مرتضی حقوقی، عضو هیات رئیسه جامعه مهندسی مشاور و رئیس کمیته محیط زیست این مجمع، برای نجات این دریاچه باید سدهایی که بر روی رودخانه های آبریز دریاچه ساخته شده باز شوند و آب آن ها به درون دریاچه جاری شود. همچنین صرفه جویی در مصرف آب در زمینه کشاورزی منطقه هم می تواند از مهم ترین عوامل نجات دریاچه ارومیه دانست. همچنین باید از حفر چاه های غیر مجاز جلوگیری کرد. چاه های احداث شده نیز باید شناسایی و از برداشت بی رویه آب ها توسط این چاه ها جلوگیری شود.
آیا دریاچه ارومیه خشک خواهد شد؟
در واقع به دلیل تمام عواملی که در بالا ذکر شد، هم اکنون یک سوم سطح آب دریاچه کاهش یافته و خشک شده است. اگر این روند ادامه پیدا کند در سال های آتی شاهد خشک شده کامل این زیست کره و نابودی کامل آن خواهیم بود.